Logo eendrachtbode.nl

‘Volgend jaar is onze straat nóg mooier’

Heel veel ruimte voor geveltuintjes hebben ze niet in de Stoofstraat in Tholen. Toch proberen de bewonershun straat zo groen mogelijk te maken. ,,We zijn onderdeel van de Parelroute, dan mag het er ook wel wat mooier uitzien.”

Bloembakken, stokrozen, blauwe wingerd: de Stoofstraat wordt steeds groener. Bewoners zijn er samen aan de slag gegaan om geveltuintjes aan te leggen. Doreen van den Dop woont al 25 jaar in de straat. ,,We zijn altijd al actief en hecht geweest. Als het bijvoorbeeld Koninginnedag was, deden we altijd iets leuks in de straat.” Het groen in de geveltuintjes moet nog wat groeien, geeft ze aan. ,,Dan is onze straat volgend jaar nóg mooier.”

Groen en gezond

Een geveltuin mag anderhalve stoeptegel (45 cm) breed zijn en maximaal de breedte van de gevel. De bewoner zorgt zelf voor de inrichtingen het onderhoud. De gemeente Tholen vindt geveltuintjes belangrijk om de straat op te fleuren, maar ze dragen ook bij aan een groenere en gezondere leefomgeving, zorgen dat het regenwater beter wegloopt, trekken vogels en dieren aan en een geveltuin houdt minder warmte vast dan tegels of beton.

Meer berichten