Logo eendrachtbode.nl

Scouts in nood: verslag van de Mistral

Op de Oosterschelde, tussen Sint-Maartensdijk en Wemeldinge, zijn dinsdag drie bootjes en een begeleidingsboot in de problemen geraakt. Twee boten liepen vast op een mosselbank en een sloeg om.

Wilbert van den Berge van sleep- en bergingsbedrijf Van den Berge kreeg om 10.07 uur de melding via de kustwacht dat er zeescouts in de problemen waren en of zij er op af wilden gaan. Zijn verslag: 

,,Dus snel met hulpverleningsvaartuig Mistral ter plaatse gegaan waar we 10:26 uur arriveerden. Aangekomen bij de RWS-75, die een bootje van de zeescouts opzij had, vijf personen aan boord en twee personen nog in het bootje. Na overleg hebben we deze op sleep genomen om in eerste instantie naar Wemeldingen te brengen. Hiervoor was de golfslag echter te hoog en we waren genoodzaakt om hem voor de wind te slepen. Via de Witte Tonne Vleij naar Stavenisse was eveneens geen optie, omdat we hier te maken zouden krijgen met hoge golfslag, die dwars inkwam. Dus kozen we voor de optie om over de plaat te gaan, waarvoor mogelijk net voldoende water zou zijn.

Over de plaat

De andere twee bootjes waren inmiddels als op de plaat verdaagd ter hoogte van de het gemaal DE Noord (St-Maartensdijk). De scouts waren allemaal overboord gestapt, op de plaat naast de boten, waar ze met het opkomend tij richting de dijk werden gezet. De overige hulpdiensten (bergingsbedrijf Polderman, KNRM vaartuigen, een militaire en SAR helikopter en de brandweer Stavenisse) waren hierbij aanwezig. We hadden nog net onvoldoende water om over de plaat te gaan, dus nog ongeveer twintig minuten gewacht voor we over de plaat konden. Toen het bootje verder richting Stavenisse gesleept, waar we om 11:45 uur aankwamen.”

Opgevangen

De zeeverkenners zijn opgevangen in de brandweerkazerne in Stavenisse en in Wemeldinge. Een van hen was onderkoeld en is naar het ziekenhuis gebracht.

Woensdag zijn ook de twee andere boten, die op de schorren lagen, door de Mistral geborgen en terug bezorgd bij de eigenaar.

Meer berichten