Logo eendrachtbode.nl

Rode lampen van windpark Krammer kunnen voortaan (meestal) uit

De rode, knipperende lampen van Windpark Krammer zijn na laatste tests over een paar weken voornamelijk gedoofd. Een proef met een andere manier om passerend vliegverkeer te waarschuwen, is geslaagd. ,,Een fantastische stap”, zegt Marlies Sikken, directeur van Krammer. De rode lichtjes gaan straks alleen nog aan als een helikopter of vliegtuig daadwerkelijk in de buurt komt.

Windpark Krammer is eerder dit jaar aangewezen als landelijke testlocatie voor naderingsdetectie met transpondertechniek. De voorbereidingen daarvoor zijn afgerond. Afgelopen weken hebben monteurs detectieapparatuur en nieuwe verlichting op de turbines geplaatst die geschikt zijn voor deze transpondertechniek. Het systeem is inmiddels getest met een drone en er volgt nog een laatste vliegtest.

Vervolgens zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de resultaten van de vliegtest toetsen en als er geen belemmeringen zijn, mag Windpark Krammer de techniek toepassen en kunnen de lampen ’s nachts zoveel mogelijk uit. De luchtvaartverlichting springt dan alleen nog incidenteel aan, als er een luchtvaartuig in de buurt van het windpark komt.

Lees verder in de Eendrachtbode van 11 november.

Meer berichten