Logo eendrachtbode.nl

Gemeente en politie laten lachgaspatronen van nachtwinkel afvoeren

Toezichthouders van de gemeente hebben 12 januari, samen met de politie, 65 lachgascilinders laten afvoeren. Die vonden ze in een garage bij een woonhuis in Tholen-stad. Op het adres is het bedrijf Nachtwinkel ingeschreven. 

Burgemeester Marleen Sijbers laat weten dat de mogelijke gevaren en overlast redenen zijn om streng op te treden. ,,Het is belangrijk dat we onze inwoners beschermen tegen de gezondheidsrisico’s die recreatief gebruik met zich meebrengt en wijzen op de gevaren. Lachgas is geen speelgoed. Lachgas is geen middel wat alleen in grote steden gevonden wordt; ook op Tholen wordt er gebruikt. Daar mogen mensen best van doordrongen worden.”

Criminele activiteiten 

Gebruik van lachgas geeft een sterke roes, maar net als bij alcohol en drugs is het niet zonder risico’s. Bij lachgas is er een risico op zuurstoftekort, gehoorschade, slechte concentratie, onvruchtbaarheid en zelfs blijvende verlamming. Daarnaast kan lachgas ontploffen. De handel in lachgas trekt, door de grote geldbedragen die erin omgaan, criminele activiteiten aan.

Nog niet verboden

Het verbieden van de verkoop én het gebruik van lachgas leeft al een tijd in veel gemeenten. Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. De opslag van stoffen onder druk is wel aan regels gebonden. Er ligt een wetsvoorstel om lachgas onder te brengen in lijst II van de Opiumwet. Op deze lijst staan middelen die aangemerkt worden als softdrugs. Verwacht wordt dat het voorstel later dit jaar wordt goedgekeurd.

Meer berichten