In het midden van de foto staan ABT-leden op de verkiezingsavond.
In het midden van de foto staan ABT-leden op de verkiezingsavond.

Onderhandelingen klaar: Thools college gaat verder zonder ABT

ABT zit niet meer aan tafel van de coalitieonderhandelingen en daarmee is ruim drie weken na de gemeenteraadsverkiezingen beslecht dat het huidige college verder gaat. Dat bestaat uit SGP, VVD en CU. ABT zegt onaangenaam verrast te zijn en vindt dat er een onjuist beeld van de werkelijkheid wordt geschetst.

Formateur Peter Hoek meldt dat de gesprekken met ABT, relatief de grootste verkiezingswinnaar zijn afgekapt. SGP, VVD en CU vonden dat er, gezien de verkiezingswinst, met ABT gepraat moest worden. En vindt Hoek: er waren gelet op de verkiezingsprogramma’s best raakvlakken. 

ABT past niet 

Toch zou het richting de achterban van de drie partijen lastig uit te leggen zijn om met ABT samen te werken, stelt de formateur. ’Geschilpunten op inhoud, gecombineerd met de manier waarop de achterliggende tijd door betrokken partijen op wezenlijk verschillende wijze is geopereerd binnen de Thoolse raad’ leiden tot de conclusie dat ABT niet past in de nieuwe coalitie. 

Leugens

ABT heeft de collegepartijen meermaals van leugens beticht. Onder andere in het dossier van DSV en zwembad De Spetter. Ook bij het verkiezingsdebat zei lijsttrekker Han van ’t Hof nog eens dat het college onwaarheden had verkondigd in de afgelopen vier jaar. Ook over de coalitieonderhandelingen vindt ABT dat de collegepartijen een ‘onjuist beeld schetsen’.