Afbeelding

Koos en Jannie Polsema-Pot uit Tholen zijn 60 jaar getrouwd

Koos en Jannie Polsema-Pot uit Tholen vierden dinsdag hun 60-jarig huwelijk. ,,Iedereen zegt dat het een unicum is, maar zo voelt het niet”, zegt Jannie. ,,Soms hoor je weleens dat vrouwen het vreselijk vinden als hun man met pensioen gaat. Omdat ze dan ineens de hele tijd die man over de vloer hebben. Dat hebben wij helemaal niet. We zijn altijd samen. Als Koos naar de bakker gaat en wat langer wegblijft dan normaal, sta ik al voor het raam om te kijken waar hij blijft.”

Eigenlijk werden ze gekoppeld, zo’n 62 jaar geleden. De Thoolse Koos voer in die tijd al. ,,Soms was ik een paar weken van huis. Met Pasen vroeg een kameraad of ik meeging naar Bergen op Zoom. Dat deed ik, maar ik wist niet dat mijn drie vrienden allemaal een vriendin hadden. Alleen kwamen er geen drie meisjes mee, maar vier.” De vierde was Jannie uit Sint-Maartensdijk, toen pas zeventien. Het klikte meteen tussen hen. ,,Toen ik veertien dagen later na mijn volgende reis weer thuis kwam, ben ik eerst maar eens in Smerdiek gaan kijken”, vertelt Koos.

Bloemen verwelkt

Twee jaar later vroeg hij of Jannie mee wilde varen. Alleen: dan moesten ze wel trouwen. Jannies moeder twijfelde. Haar dochter was pas negentien en trouwen was een hele stap. ,,Maar uiteindelijk zei ze: ‘Trouw dan maar, anders komt er misschien nog narigheid van’”, lacht Jannie. En zo gebeurde het. ,,Tijdens de bruiloft was het ook zo warm”, weet Jannie nog. ,,We gingen naar een fotograaf in Bergen op Zoom, maar voor we er waren, waren de bloemen al verwelkt door de hitte.” 

Lees meer in de Eendrachtbode van 4 augustus.