Afbeelding

Meestoof krijgt aanvulling op collectie Smerdiekse schilder

In Streekmuseum De Meestoof hangt momenteel een expositie van de kunstenaar Ben van Rooij. Die collectie kan binnenkort nog worden uitgebreid, want de Rabobank Brabant-Oost schenkt het Setallandse museum vijf schilderijen van de hand van deze schilder.

Ben van Rooij werd in 1921 geboren het Brabantse Goirle. Hij begon al op jonge leeftijd te schilderen. Zwervend langs de overs van Maas en Waal legde hij de waterlijn, de imposante luchten en het polderlandschap vast. Hoewel hij enige tijd les kreeg op de kunstacademie en ook privé, beschuwde hij zichzelf als een autodidact. ,,Als kunstenaar moet je jezelf kunnen vormen”, zei hij altijd.

‘Dubbele kiemschuur’

Later verhuisde hij naar Tilburg, maar zijn liefde voor de zee bracht hem naar Retranchement in Zeeuws-Vlaanderen. Daar had hij een galerie. In 1973 kwam Ben naar Sint-Maartensdijk om zijn voorliefde voor het Zeeuwse landschap, de kust en het water vast te leggen op doek en papier. ,,Voor de rust die er heerst”, zei hij zelf. Eerst kwam hij naar camping de Muie, maar hij vestigde zich aan de Oostsingel. Daar had hij een klein atelier, en ook een groot atelier in de kiemschuur van Cor Breure aan de Vierde Dijk (waar nu Johan met de paardenstalling zit). Hij noemde het de ‘dubbele kiemschuur’, want behalve graan ontkiemden er ook ideeën. Hij overleed in 1985.

Lees meer in de Eendrachtbode van 4 augustus.