Afbeelding
Foto: Iman Fase.

Nieuwe snijlocatie zeegroenten bij Flupland

Zeegroentesnijders kunnen volgend jaar bij wijze van proef op een nieuwe locatie bij Sint Philipsland lamsoor en zeekraal snijden. Het is de eerste plek in Zeeland waar de provincie en natuurorganisaties alternatieven willen bieden omdat volgens hen op de huidige locaties vogels te veel verstoord worden. Daar is zeegroenten snijden op korte termijn niet meer toegestaan. Gedeputeerde Anita Pijpelink gaat verder met de Tholenaren in gesprek die boze mails en brieven stuurden naar de provincie. 

De provincie verleent jaarlijks vergunningen voor het snijden van zeegroenten, want de schorren en slikken zijn in principe verboden gebieden. Het gaat om vijf gebieden aan de Oosterschelde, waarvan er drie op Thools grondgebied liggen. In 2024 valt de eerste Thoolse locatie af: het schor Anna Jacobapolder-West. 

Beperken snijperiode

Uiterlijk in 2026 is het ook einde verhaal bij de schorren Anna Jacobapolder-Oost en die van Sint-Annaland. Verder is de intentie om de snijperiode te beperken van 1 juni tot en met 31 augustus. Die liep dit jaar nog van 16 april tot en met 31 juli.

Lees meer in de Eendrachtbode van 15 september.