Afbeelding

Vrijwilligers aan de slag op Schor Alteklein bij Tholen

Op een zomerse maandagochtend werd er hard gewerkt op Schor Alteklein bij Tholen tijdens de Open Werkdag. Vrijwilligers ruimden het maaisel op, om zo bijzondere planten meer lucht en ruimte te geven.

Schor Alteklein is een uniek stukje buitendijkse natuur op Tholen. Hier groeien diverse bijzondere planten, zoals orchideeën, vertelt Wijnand Lammers, werkbegeleider van de stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). ,,En ook veel vogels en vlindersoorten hebben hier hun plekje gevonden. Het gebied is bewust open gesteld voor publiek met een wandelpad, zodat iedereen er van kan genieten. Maar dan moet het ook worden bijgehouden. Er moet worden gemaaid en het maaisel moet opgeruimd worden. Anders overwoekeren planten als bramen het hele gebied en de bijzondere planten verdwijnen dan. Die houden niet van een terrein dat al te ruig is.” 

‘Geadopteerd’

Het beheer van Schor Alteklein wordt al jaren door SLZ en vrijwilligers van de christelijke natuurorganisatie A Roche uitgevoerd. A Roche heeft het gebied ‘geadopteerd’, de SLZ beheert natuurgebieden in heel Zeeland. Ook de natuurouders dragen regelmatig hun steentje bij aan het beheer van de Thoolse natuur. Zo kwam basisschool de Casembroot afgelopen vrijdag naar Schor Alteklein. ,,Dat vinden we heel waardevol”, zegt Lammers. ,,Voor de kinderen is het contact met de natuur heel leerzaam en bovendien hebben ze flink wat werk verzet. Een win-win situatie dus.”

Lees meer in de Eendrachtbode van 15 september.