Afbeelding

’Welstand’ wordt adviescommissie omgevingskwaliteit

Met het ingaan van de omgevingswet - op dit moment 1 januari volgend jaar - krijgt de welstandscommissie in elk geval een andere naam: ’gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit.’ Misschien blijft het daarbij, maar dat is afhankelijk van de wensen van de gemeenteraad. Nu buigt de welstandscommissie zich nog over bijna elke schutting en dakkapel, maar als de politiek dat anders wil, kan dat ook veranderen. 

Nog ruim drie maanden en dan zou de omgevingswet moeten ingaan en vanaf dat moment zou het inwoners van alle gemeenten in Nederland makkelijker moeten zijn om vergunningen aan te vragen, bijvoorbeeld om iets te bouwen. Dat moment is al verschillende keren uitgesteld omdat er problemen zijn met de software. Ondertussen zijn ze ook in het gemeentehuis van Tholen al bezig met de voorbereidingen.

Omgevingskwaliteit

Een gevolg van de omgevingswet is dat de welstandscommissie wordt opgevolgd door de adviescommissie omgevingskwaliteit. De bijbehorende verordening ligt in de komende weken ter beoordeling bij de Thoolse gemeenteraad.

Lees meer in de Eendrachtbode van 22 september.