Foto: Rien Burgers.
Foto: Rien Burgers.

CDA oppert zebrapad in kleuren Thoolse vlag

Het CDA gaat in de volgende raadsvergadering een motie indienen om bijvoorbeeld bij het gemeentehuis in Tholen een zebrapad in de kleuren van de Thoolse vlag aan te brengen. Daarvan moet een signaal uitgaan dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht godsdienst, ras, geslacht of geaardheid. Fractievoorzitter Michael Schoonen lijkt dat een goede optie in plaats van een regenboogzebrapad, omdat dat blijkbaar in de Thoolse samenleving niet op ieders steun kan rekenen. 

De motie komt voort uit de bekladdingen van een van de zebrapaden bij het gemeentehuis van eind augustus. Toen is ’s nachts het zebrapad op de Postweg vlakbij de voormalige kinderopvang voorzien van regenboogkleuren en de tekst For Emma. Het moest een hart onder de riem zijn voor Emma Smits. De oud-inwoner van Scherpenisse werd wereldberoemd in Nederland door haar deelname aan het televisieprogramma Au Pair op NPO3. Daarin maakte ze wereldkundig lesbisch te zijn. Voor LHBTI-activisten is de regenboogvlag een symbool van diversiteit. 

Leuzen over kleuren

Een paar dagen later zijn er leuzen over de kleuren geschreven met onder andere: ‘Stop de hoererij, want het loon van de zonde is de dood’. Daarop liet de gemeente alle bekladdingen verwijderen. Burgemeester Marleen Sijbers zei in een reactie dat ze eigenlijk ruimte wilde geven aan de regenboogkleuren, maar dat de teksten te kwetsend waren. In de dagen die volgden zijn bij herhaling weer regenboogkleuren aangebracht. 

Lees meer in de Eendrachtbode van 22 september.