Afbeelding

Inloopcentrum over kanker geopend in Thoolse Kerkstraat

In atelier Art&Co in de Thoolse Kerkstraat is dinsdag het inloopcentrum voor kankerpatiënten en hun naasten geopend. Stichting Westerlicht gaat elke week op dinsdagmiddag gebruik maken van de ruimte in het pand. Hier kunnen mensen die met kanker te maken hebben terecht om te praten over de gevolgen die de ziekte voor hen heeft.

Burgemeester Marleen Sijbers zei in de Gasthuiskapel in Tholen dat iedereen wel eens direct of indirect getroffen is door kanker. ,,Helaas wordt het woord ook vaak gebruikt als scheldwoord. Doe dat niet. Het is een ziekte die de vaste grond onder de voeten van mensen vandaan haalt. Het zorgt voor angst, zorg en onwetendheid.” 

Grote onzekerheid

Ze zei dat hoewel patiënten vaak zelf beter kunnen relativeren, hun naasten ook in grote onzekerheid leven. ,,Hoewel artsen erg hun best doen, is het meer dan een technisch verhaal. Het is meer dan mensen beter maken.” Over de ziekte praten is volgens haar belangrijk. ,,Dat de vrijwilligers een opleiding daarvoor volgen is mooi. Het is namelijk een heel moeilijke opgave. Veel respect voor de mensen die dat aankunnen en aandurven.”

Lees meer in de Eendrachtbode van 19 januari.