Afbeelding

Opslag in batterij om stroomfile te voorkomen

,,Een belangrijke mijlpaal”, noemde wethouder Peter Hoek het. Er werd woensdag in het gemeentehuis een contract ondertekend voor de inzet van een batterij, die file op het elektriciteitsnet kan voorkomen. Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze manier een contract gesloten wordt.

Energietransitieplatform On E Target en netbeheerder Stedin zijn samen aan de slag gegaan om een oplossing te creëren voor de netcongestie op Tholen en bedrijventerrein Slabbecoorn te verduurzamen. Met de batterij kan energie worden opgeslagen en pas gebruikt op het moment dat deze nodig is.

Ruimte bieden

Het probleem speelt niet alleen in Tholen. Op de kaart van Nederland kleuren vele gebieden rood, liet Warmond ten Zijthoff van Stedin gisteren zien. ,,We kunnen het oplossen met meer elektriciteitsstations en dikkere kabels, maar dat kost tijd. Het is 2027 voor we op die manier het probleem opgelost hebben. Tot die tijd willen we particulieren of bedrijven die met een zonnedak of zonnepark aan de slag willen, ook ruimte bieden. Daarom hebben we de handen ineen geslagen met On E Target.” On E Target is een stichting, waarin diverse partijen samenwerken om de Thoolse bedrijfsterreinen te verduurzamen door gezamenlijk te investeren in duurzame energieopwekking van deelnemende bedrijven.

Lees meer in de Eendrachtbode van 9 maart.