Piet Rijnberg.
Piet Rijnberg.

'Het is fantastisch om de kinderen te zien genieten'

Tholenaar Piet Rijnberg (61) werkt veertig jaar als kok op schippersinternaat Eben-Haëzer in Dordrecht. Dagelijks zorgt hij voor het eten van zo'n honderddertig kinderen. ,,Ik werk hier bijna net zolang als het internaat bestaat", zegt hij. ,,Het blijft leuk, al vraag ik me soms af of de generatiekloof tussen mij en de kinderen niet te groot wordt. Voorlopig gaan we nog maar even door."

Piet wordt in de keuken van het schippersinternaat in Dordrecht bijgestaan door Jan van den Dool en Evelien Blankenstijn, sinds jaar en dag zijn vaste krachten. Het drietal maakt in de keuken dagelijks verschillende gerechten klaar. Moeilijk is het koken voor ruim honderd kinderen volgens Piet niet. ,,Ik kook liever voor een grote groep, dan thuis voor een paar bordjes. Dan maak ik altijd teveel." Thuis kookt hij dan ook zelden.

Op het schippersinternaat wordt gewerkt met vaste menu's. Die wisselen om de twaalf weken. ,,Als kok moet je op veel zaken letten", zegt Piet. ,,Afwisseling is belangrijk voor een gezonde voeding. Dat betekent ook dat we geen tomatensoep als voorgerecht en worteltjes in het hoofdgerecht serveren. Die kleuren komen teveel overeen, en daarmee zou je van een bepaalde vitamine al snel te veel binnenkrijgen."