Nooit eerder is de zeearend gespot in de Scherpenissepolder.
Nooit eerder is de zeearend gespot in de Scherpenissepolder.

Uniek: Zeearend in de Scherpenissepolder

Hij blijft niet onopgemerkt. Dat kan ook bijna niet anders. De zeearend die vanaf vorige week het natuurgebied de Scherpenissepolder bezoekt maakt door zijn indrukwekkende verschijning indruk. Een volwassen exemplaar heeft een spanwijdte van 2,40 meter en wordt om die reden ook wel de vliegende deur genoemd. De meeste andere vogels in de buurt gaan op de wieken als de zeearend opvliegt.

Adrie en Plonie Duijnhouwer die bijna in het natuurgebied wonen zagen het dier vorige week donderdag voor het eerst. ,,Hij zat een brandgans te eten.'' Ze zijn lid van de vogelwerkgroep van de natuurvereniging Tholen en belden meteen de andere vogelaars. ,,Hij heeft de hele middag op het ijs gezeten, tussen ons in aan de Lage Broekweg en het hek op de dijk bij Kruijtenburg. Rond een uur of vijf is hij weer weggevlogen richting Poortvliet.''

Het is de eerste keer dat ze de vogel in het natuurgebied hebben gezien. ,,Mogelijk komt hij uit het Volkerak. Daar broeden ze. Er zijn een stuk of vier jongen.'' Het beest is niet geringd en dan zou het een ouder exemplaar moeten zijn, zegt Duijnhouwer. ,,Voor hier is het heel bijzonder.'' De leden van de volgelwerkgroep probeerden het dier te filmen en te fotograferen. Dat was lastig.