Afbeelding

In een jaar honderd extra jongeren op Tholen

Tholen telde vorig jaar 1570 jongvolwassenen (19 tot 23 jaar). Dat is een spectaculaire stijging van bijna honderd ten op zichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Jeugdmonitor Zeeland. De stijging is niet direct te verklaren. Verder laten de cijfers weinig over voor mysterie.

Er zijn enkele uitschieters: de mate waarin Thoolse jongeren buiten de gemeente werken en studeren en hoeveel er een geloofsovertuiging hebben. De reden dat jongeren hier veel meer buiten de provincie studeren en werken, in vergelijking met de rest van Zeeland, is eenvoudig te verklaren door de nabijheid van de grens met Noord-Brabant. 27 procent van de Tholenaren studeert binnen de eigen provincie, tegen 61 procent als Zeeuws gemiddelde.

Geloviger en minder vaak op stap

Bij werk is de verdeling iets minder scheef: 56 tegenover 80 procent. Thoolse jongeren (69 procent) zijn wel een stuk geloviger dan andere Zeeuwen (50 procent) van die leeftijd. Wat daar wellicht mee samenhangt is dat Tholenaren gemiddeld minder uitgaan. 49 procent van de Thoolse twintigers gaat 'wel eens uit' terwijl dat percentage provinciebreed 57 procent is. Bij die meting is alleen naar de mening gevraagd van 21- tot 23-jarigen. Bij alle andere gegevens zijn 19- en 20-jarigen ook meegenomen.

Wel gezond
Verder ligt de gezondheid van Thoolse jongeren dicht bij het Zeeuwse gemiddelde van 94 procent. Roken doen ze op het eiland ietsje minder dan de rest in de provincie, hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol. Daarnaast zitten Tholenaren tussen 19 en 23 jaar net zo veel op sociale media als Facebook, Instagram en Snapchat als andere Zeeuwen van hun leeftijd.

Foto: Dancefeest Tholen Unighted in Meulvliet trok veel bezoekers in de leeftijd tussen 19 en 23 jaar.