Jack Vaders (rechts) woensdagavond in het gemeentehuis. Links Gerrit Bril.
Jack Vaders (rechts) woensdagavond in het gemeentehuis. Links Gerrit Bril.

Jack Vaders (PVV) uit Vossemeer met voorkeurstemmen in raad

Jack Vaders (PVV) uit Oud-Vossemeer is het enige raadslid dat dankzij voorkeurstemmen in de gemeenteraad komt. Peter Hoek (SGP) kreeg met 2351 de meeste stemmen van alle kandidaten gevolgd door Vincent Bosch (PVV) met 1008 stemmen. 

Vaders stond op de vijfde plek op de lijst van de PVV. Hij streeft daarmee Ad van de Ven en Gusta Kerremans uit Stavenisse en Gerrit Bril uit Sint-Annaland voorbij. Vaders zal samen met lijsttrekker Vincent Bosch zitting nemen in de nieuwe gemeenteraad. Die wordt aankomende donderdag geïnstalleerd. 

Verder geen afwijkingen

Bij de andere partijen waren er geen afwijkingen van de lijst en komen de kandidaten naar het aantal zetels en hun plek op de lijst, in de raad. Nieuw in de raad zijn daarmee behalve de twee PVV'ers nog Kees Knulst voor de SGP, Arjan Deurloo voor de VVD, Marcel Vercammen voor de CU en Jacques Dekkers voor de Pvda/GroenLinks. 

Restzetels

De restzetels waren voor de SGP, VVD, PvdA/GroenLinks en de CU. 

In totaal zijn er 12.975 stemmen uitgebracht in Tholen. Daarmee kwam de kiesdeler - het aantal stemmen benodigd voor zetel - uit op 617. Daardoor waren er vier restzetels te verdelen. Die waren voor de SGP, VVD, Pvda/GroenLinks en de CU.