Logo eendrachtbode.nl
Foto: Bijzonder aan de toren is het engeltje met bazuin op de spits.

Kerk Oud Ger. Gem. Sint Philipsland in het nieuw

De vernieuwde kerktoren van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland in Sint Philipsland is teruggeplaatst. Het schouwspel in de Achterstraat trok donderdagmorgen veel bekijks. Bijzonder aan de toren is het engeltje met bazuin op de spits. Slechts één andere kerk in Nederland heeft dat ook. 

Niet alleen de toren is aangepakt, er is een heel nieuw dak op gelegd. Leen Geluk, van het schildersbedrijf, is lid van de kerk. Hij begeleidde het project. Zijn mensen hebben de toren weer netjes gemaakt. Die is voorzien van nieuw lood- en zinkwerk. ,,Zonder te lassen, het is beklonken”, vertelt Geluk. Het engeltje met bazuin op de spits is van een nieuwe laag bladgoud voorzien. Er is maar één andere kerk in Nederland die zo’n engeltje op de spits heeft staan. Dat is de Hervormde kerk in Wagenborgen (gemeente Delfzijl) in Groningen.

Engelen met bazuinen

Meestal wordt gekozen voor een haan, kruis of windvaan. Waarom de Oud Gereformeerde Gemeente hier in negentiende eeuw voor gekozen heeft, is niet met zekerheid te zeggen. De documentatie uit die periode is in elk geval verloren gegaan. Schrijver en oud-Sint-Philipslander Han Vermeulen weet dat er diverse Bijbelboeken zijn waarin gesproken wordt over engelen met bazuinen. ,,Ik denk dat dit ziet op Matthéüs 24, waar in de Bijbel staat: ’Hij zal zijn engelen uitzenden met een bazuin van groot geluid en zij zullen Zijn uitverkorenen bijeenvergaderen uit de vier winden’.

Lees er meer over in de Eendrachtbode van 30 juli 2020.

Meer berichten