Het Kruidvat wil weg uit de Kerkstraat in Tholen. De gemeenteraad zit in spagaat.
Het Kruidvat wil weg uit de Kerkstraat in Tholen. De gemeenteraad zit in spagaat.

Gemeenteraad in spagaat over Kruidvat Tholen

De gemeenteraad zit in een spagaat. Moeten ze achter de ondernemers in de binnenstad gaan staan of achter de verdere ontwikkeling van Vestetuin waar de gemeente via Tholen Stad Grondexploitatie VOF in is vertegenwoordigd. De kwestie is actueel nu Kruidvat weg wil uit de Kerkstraat om zich te vestigen aan het Terreplein in Vestetuin. Om dat mogelijk te maken moet de gemeenteraad daar meer ruimte voor detailhandel toestaan. De SGP, de grootste fractie in de gemeenteraad, nam maandagavond in de gecombineerde commissie ruimte, samenleving en bestuurszaken nog geen standpunt in. Ook de PvdA liet het achterste van zijn tong niet zien. SP, VVD, CDA en CU willen niet dat Kruidvat verkast. ABT heeft er geen moeite mee.

Als SGP (zes zetels) en PvdA (twee zetels) alsnog besluit voor verruiming dan hebben ze samen met ABT (drie zetels) een nipte meerderheid in de gemeenteraad. Dat staat de weg vrij voor Kruidvat in Vestetuin, maar zo ver is het nog niet. De SGP wacht met het bepalen van een standpunt, bleek in de commissie. Eerst moeten burgemeester en wethouders dienstverlenende bedrijven warm zien te maken voor het nieuw te bouwen appartementencomplex Plint aan het Terraplein. Daarvoor is Plint immers bedoeld. Niet voor detailhandel (winkels of horeca). Voor detailhandel is slechts 152 vierkante meter bestemd. Binnen zes maanden moet duidelijk zijn of b. en w. erin slagen kandidaten uit de dienstverlenende sector over de streep te halen. Dan pas zal de fractie van de SGP een besluit nemen over het al dan niet verruimen van het bestemmingsplan. SP, VVD, CU en CDA lieten weten de binnenstad niet verder uit te willen kleden. Zij schaarden zich achter de ondernemers in het centrum. Die zaten met zijn twintigen op de publieke tribune. Ze werden vertegenwoordigd door Martine van de Velde en die pleitte juist voor een versterking van de binnenstad. ,,Sinds jaar en dag verdwijnen er winkels en voorzieningen uit het centrum: C1000, de bibliotheek, banken, de bakker.'' Het uitbreiden van winkelvoorzieningen aan het Terreplein staat volgens haar lijnrecht tegenover het vastgestelde beleid. ,,Winkels horen in het centrum thuis.'' Volgens haar zet Kruidvat de gemeente onder druk. Als Kruidvat er vertrekt vreest ze voor een domino-effect voor de Kerkstraat en de rest van het centrum.''

Versterking

Ze wees op een toezegging van de gemeente dat vestiging van de supermarkten in Vestetuin een versterking van de binnenstad zou zijn. ,,We vragen ons af wat er met die toezegging tot op heden is gebeurd.'' Mochten er meerdere winkels uit het centrum weggaan, dan is het volgens Van de Velde de vraag of de gemeente nog wil investeren in de binnenstad. Ze ziet die bereidheid wel terug in de herinrichting van de Eendrachtsweg, zei ze. Er is een werkgroep die daar nu aan werkt. Ze noemde het een belangrijke stap om tot de beloofde versterking van de binnenstad te komen. Een lichtpuntje in het sombere scenario voor het hart van Tholen. Maar om ondernemers in het centrum een steuntje in de rug te geven, moet er nog wel het een en ander gebeuren: ''onnodige regelgeving en voorwaarden uitbannen. Net als de gemeenteraad zien ook de ondernemers het nut van een nieuw onderzoek naar de detailhandel niet zitten. Er ligt al een rapport, zei ze. ,,Het probleem moet niet worden doorgeschoven.