Wil Steenpoorte wordt thuis verzorgd door haar man Adrie en dochter Martine. Wethouder Jan Harmsen bood hen allebei een attentie aan op de Dag van de Mantelzorg.
Wil Steenpoorte wordt thuis verzorgd door haar man Adrie en dochter Martine. Wethouder Jan Harmsen bood hen allebei een attentie aan op de Dag van de Mantelzorg.

Mantelzorger Adrie Steenpoorte laat zijn vrouw niet graag alleen

De verzorging van zijn vrouw Wil vult de dagen van Adrie Steenpoorte uit Poortvliet. Wil onderging zeven jaar geleden een zware operatie. Ze is haar spraak kwijt en kan niet meer lopen. Adrie neemt sindsdien de complete zorg op zich. ,,Het is mijn taak'', vindt hij. ,,Gelukkig vinden we het op het eiland gewoon om dit voor elkaar te doen'', zegt wethouder Jan Harmsen.

met Jacqueline Heijboer van het steunpunt mantelzorg van de gemeente, naar de woning van de familie Steenpoorte in de Nieuweweg gekomen. 228 Thoolse mantelzorgers – die tevoren zijn aangemeld via de website – ontvangen via de post een cadeaubon, Positoospas en het blad Mantelzorger. Maar Adrie
en Martine krijgen de envelop van Harmsen persoonlijk. Ter gelegenheid van de landelijke Dag van de Mantelzorg. De dag dat mensen in het zonnetje worden gezet die onbetaald, en vaak langdurig, voor zieke familieleden of vrienden zorgen. De Steenpoortes zijn een goed voorbeeld, vindt mevrouw Heijboer. Hij zorgt 24 uur per dag, zeven dagen in de week, voor zijn vrouw. ,,Ik heb een opgewekt karakter. Dat maakt het een stuk lichter'', zegt hij. Steenpoorte laat zijn vrouw niet graag alleen, vertelt hij. Als hij buiten de woning aan het werk is, houdt hij haar in de gaten. Wekelijks komen enkele mensen van de Hervormde Gemeente Scherpenisse een paar uurtjes op Wil passen. Dat geeft Adrie de gelegenheid om, op zijn gemak, de boodschappen te doen. Of iets anders, als dat zo uitkomt. En Anneke Suurland komt al jaren twee ochtenden in de week om het huis bij te houden. Wil ging een tijd naar de dagopvang in Ten Anker, maar dat kan niet meer. ,,Het is erg vermoeiend voor haar.'' Toch gaat Adrie samen met zijn vrouw ook nog wel naar bijvoorbeeld bijzondere gebeurtenissen. Maar over het algemeen zijn ze thuis. ,,Gelukkig kan ik goed thuis zijn. Ik heb niet de behoefte om er steeds uit te gaan.''