De neven Maarten en Martijn van Damme op de Fruit Logistica in Berlijn.
De neven Maarten en Martijn van Damme op de Fruit Logistica in Berlijn.

Tholenaren op fruitbeurs in Berlijn

Tussen de 300 Nederlandse bedrijven op de Fruit Logistica in Berlijn prijkte ook een Zeeuwse stand. Dacomex vertegenwoordigde daarbij Tholen. De familie Van Damme komt al jaren naar de gigantische beurs, maar had voor het eerst een eigen plekje. 

Het beursgebouw in West-Berlijn staat vol met bedrijven die zich op welke manier dan ook met groente en fruit bezighouden. Van telers tot verpakkers, van bewerkers tot lobbyisten. De Fruit Logistica is de grootste beurs in zijn soort op de wereld.

Dacomex uit Sint-Maartensdijk legt zich toe op de verschillende stadia die de ui doormaakt. Van de Zeeuwse klei tot aan de afnemers in West-Afrika, want dat is een route die de ui vaak aflegt. Er gaat relatief weinig naar Duitsland, maar dat maakt de beurs in Berlijn volgens Martijn van Damme niet minder interessant: ,,Je komt hier iedereen tegen. Het is een manier om je vaste relaties te onderhouden."

Want Duitse klanten trekken is niet nodig. ,,Het is een grote markt, maar die is heel competitief. Daar viel en valt niet zo veel te halen, dus is het gunstiger om het verder weg op te zoeken. Bijvoorbeeld in Afrika dus", vertelt Van Damme.

Veel praten, luisteren en af en toe wat eten. Samen met andere Zeeuwse bedrijven zit Dacomex in de stand van Zeeland Seaports. Steeds na afloop van de beurs trekken ze de stad in. ,,Je gaat wat eten met relaties, er is wel genoeg tijd om nog wat van Berlijn te zien. Want, het gaat ook om een stukje gezelligheid."