Onno van Duivenbode (links) 's morgens tijdens de toertocht op de Weissensee.
Onno van Duivenbode (links) 's morgens tijdens de toertocht op de Weissensee.

'Schaatsen op Weissensee voelt als een kind in een snoepwinkel'

,,Het is een sprookje waar je even in bent'', zegt Onno van Duivenbode (50). De Oud-Vossemeerder, een fanatiek schaatser, deed onlangs mee aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Voor de vierde keer inmiddels. ,,Door omstandigheden had ik minder getraind, en daarom mijn doel bijgesteld naar 100 kilometer. En dat is gelukt.'' Volgend jaar hoopt Onno weer voor de volle 200 kilometer te gaan.

De uit Barendrecht afkomstige Onno van Duivenbode vindt schaatsen al zijn hele leven leuk. Om naar te kijken, maar zeker ook om zelf te doen. Hij is van de generatie die nog volop echte schaatswinters heeft meegemaakt. ,,In mijn jeugd bracht ons gezin de winter altijd door in de Achterhoek. Daar heb ik tussen mijn twaalfde en mijn zestiende echt goed leren schaatsen.'' Als jongen zat hij aan de buis gekluisterd als de grote schaatstoernooien werden uitgezonden, om alle rondetijden van de cracks te noteren. ,,In je dromen vergeleek je jezelf met de bekende Nederlanders die toen schaatssuccessen boekten.'' Als er ijs lag, en er waren toertochten in de regio zoals de Molentocht in de Alblasserwaard, dan was Onno van de partij.

Naderhand is hij een periode actief geweest op skeelers. ,,Het voordeel is dat daar geen vorst voor nodig is, maar droog weer. Je stapt in dezelfde schoen, maar dan op wieltjes in plaats van ijzers.'' De polderwegen op Tholen – daar woonden Onno en zijn vrouw Rianne inmiddels – waren heel geschikt voor het maken van tochten op skeelers. Hij deed ook mee aan georganiseerde tochten, en aan evenementen zoals Rotterdam on wheels. Op een gegeven moment pakte de Vossemeerder het schaatsen weer op. Dan ging hij samen met dorpsgenoot Gerwin Hoek naar de kunstijsbaan in Breda.