Het gezin Rijnberg-van Broek met de kinderen, Maria (links) en Mietje.
Het gezin Rijnberg-van Broek met de kinderen, Maria (links) en Mietje.

Smerdiekse Sara Rijnberg-van Broek moest de Jodenster dragen

Op 4 mei 1942 stuurt de afdeling Bergen op Zoom van de Joodse Raad een brief aan Sara Rijnberg-van Broek met de opdracht dat ze een Jodenster moet dragen. Ze woont in de Schoolstraat A 239 in Sint-Maartensdijk. 

Door Arie de Viet. 

De brief is vergezeld van vier gele vierkante katoenen lapjes met de davidster met daarin in zwarte letters: Jood. Het is een van de maatregelen van de Duitse bezetter om joden herkenbaar te maken als ze op straat lopen of zich in welke openbare gelegenheid ook vertonen. Met als doel ze later, via Amsterdam en Westerbork, te kunnen deporteren naar een van de vernietigingskampen. Sara zal de Jodenster nooit dragen. Ze ontkomt aan deportatie maar toch wordt ze uit Smerdiek verdreven.

De brief met envelop van de Joodse Raad en de Jodenster is tot eind oktober te zien op de wisseltentoonstelling Groeten uit… in De Meestoof. In een van de vitrines wordt het briefverkeer in de Tweede Wereldoorlog belicht.

Alleen abonnees kunnen alles lezen wat de Eendrachtbode te bieden heeft. Daarin lees je niet alleen al het nieuws van Tholen, maar ook de meest complete uit-agenda. Op papier of digitaal.