De Stint van Stap voor Stap vervoerde in 2014 Sinterklaas bij de intocht in Sint-Annaland.
De Stint van Stap voor Stap vervoerde in 2014 Sinterklaas bij de intocht in Sint-Annaland.

Praktische problemen kinderopvang door Stintverbod

Nu de Stint verboden is, moeten de kinderen van opvang Stap voor Stap in Sint-Annaland weer met de auto naar school worden gebracht. De elektrische bolderkar is volgens de transportinspectie niet veilig. Bij Villa Vrolijk in Sint-Maartensdijk staat de Stint sinds het noodlottige ongeluk in Oss stil.

Naar aanleiding van het ongeluk in Oss, waarbij een Stint onder een trein kwam en vier kinderen omkwamen, is het elektrische voertuig onder de loep genomen door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Volgens dat onderzoek is de Stint niet veilig.

Suzanne den Braber van kinderopvang Stap voor Stap in Sint-Annaland baalt van het afschaffen van de Stint. ,,We hebben er slecht van geslapen en we hopen dat het snel omgedraaid wordt. We vinden het onnodig. We hebben nooit problemen gehad met de Stint."

Auto ongelukken 

Den Braber en haar medewerkers gebruikten de Stint sinds 2013. De Stint bleef in Sint-Annaland gewoon rijden na het ongeluk in Oss. ,,Met auto's gebeuren iedere dag ongelukken en daar stapt men ook nog steeds in. Geen één ouder wilde dat we ermee stopten." Voor Stap voor Stap wordt het werk niet makkelijker. ,,Op donderdag hebben we tien kinderen en dus moeten we drie keer op en neer rijden om ze allemaal naar school te brengen."

Sinds braderie in gebruik

Voor kinderopvang Villa Vrolijk komt de klap minder hard aan. ,,Voor ons is de Stint geen noodzaak", zegt Manuela van Tiggele. Villa Vrolijk zit zo dicht op de basisscholen in Sint-Maartensdijk dat de leidsters er de kinderen te voet naartoe brengen óf ze gebruiken een busje voor de kinderen uit andere dorpen. ,,We hebben de Stint sinds vorig jaar braderie erbij. We gebruikten de elektrische bolderkar voor uitjes. Naar een speeltuin wat verder weg, naar de kinderboerderij of gewoon een rondje toeren. Er passen tien kinderen in en in een bus maar acht."

Kinderen vinden het jammer

In Sint-Maartensdijk is de Stint sinds het ongeluk van 20 september niet meer gebruikt. ,,Uit respect, maar ook omdat we eerst wilden afwachten hoe het allemaal zou lopen. De kinderen vinden het heel jammer. Ze vragen sinds vorige maand waarom ze niet meer met de Stint weggaan. Ze vinden het ding geweldig."

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 4 oktober.