Logo eendrachtbode.nl

Honderdjarige schenkt zelf de koffie bij de dagbesteding

Nel Bijl-Vermaas uit Tholen heeft woensdag haar honderdste verjaardag gevierd. ,,Ik ben dankbaar dat ik het op deze manier nog mag meemaken. Je krijgt het allemaal van God."

Bij binnenkomst in haar appartement in Dalemhof geeft Nel Bijl een stevige handdruk. Met haar rollator verplaatst ze zich vlot. Ze woont in relatieve zelfstandigheid in Dalemhof bij Ten Anker. Bij de koffiemiddag van haar vleugel is zij degene die de koffie rondbrengt.

,,Ik kan steeds twee kopjes op mijn rollator zetten. We kletsen en spelen een spelletje." 29 jaar geleden kwam Bijl bij het verzorgingstehuis wonen in de tijdelijke woningen. Het nieuwe Ten Anker moest nog gebouwd worden. Er waren plannen om bewoners naar Sint-Annaland te laten verhuizen. ,,Dat wilden we niet." Bijl zat in de bewonerscommissie en liet van zich horen. ,,We gingen naar de woningcorporatie om te laten weten dat we niet wilden verhuizen." Dat hielp. De verhuizing ging niet door.

Rode Kruis

Het is tekenend voor de 100-jarige. Ze is vrijwillig actief (geweest) in allerlei verenigen en besturen. Onder andere de cliëntenraad van SVRZ, welfare van het Rode Kruis en de Nederlands Christelijke Vrouwenbond (NCVB). In 1997 werden haar inspanningen beloond met een koninklijke onderscheiding. ,,Ik heb zoveel vergaderingen meegemaakt. Ik weet wel wat er in de wereld te koop is." Voor de welfare-afdeling van het Rode Kruis haakt ze al tientallen jaren en haken is nog altijd een groot tijdverdrijf. ,,Ik puzzel ook wel een uur per dag."

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 18 oktober. 

Meer berichten