Afbeelding

’Stap bij vermoeden van dementie eerder naar dokter’

Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar omgeving wel mee te maken. Het werd eerder al in deze krant een nieuwe volksziekte genoemd: dementie. Naar aanleiding van de proeftuin van zorgcoöperatie Anna Zorgt in Sint-Annaland maakt De Eendrachtbode een serie verhalen om allerlei vragen te beantwoorden. ,,Door schaamte en onwetendheid gebeurt er voor de dementerende lang te weinig", zegt huisarts Adriaan van den Berge uit Sint-Annaland.

Van den Berge roept mensen die vermoedens hebben van dementie op zo snel mogelijk naar hun huisarts te stappen. ,,Het is een aandoening die steeds meer voorkomt. We worden steeds ouder. Vroeger stierven we aan infectieziektes, toen kwam kanker. Daar zijn nu veel behandelmethoden voor en in sommige gevallen is het een chronische ziekte geworden. In het begin durfde men het niet eens uit te spreken. Men zei dan 'k'. Dat zie je nu bij dementie. Doordat mensen er niet over durven te praten uit schaamte of onwetendheid, wordt er lang gewacht eer men hulp zoekt.

Als men dan toch hulp zoekt, dan is vaak het ziekteproces zo ver gevorderd dat er professionele zorg aan te pas moet komen. Dat is precies waar het de huisarts uit Sint-Annaland om gaat. ,,Als je hoofdpijn hebt en de huismiddeltjes niet meer werken, ga je ook naar de dokter. Als het om dementie gaat, wordt het ervaren als een hele stap om naar mij toe te komen. Niet alleen door de persoon zelf, maar ook door de familie."

Lees verder in de Eendrachtbode van 28 december.