Logo eendrachtbode.nl
In café An de Sloove werd tot na twee uur gefeest. (archieffoto).
In café An de Sloove werd tot na twee uur gefeest. (archieffoto).

’Ik wist niet dat cafés na twee uur open waren’

Burgemeester Ger van de Velde zegt dat ze er niet van op de hoogte was dat Thoolse cafés in de nieuwjaarsnacht hun deuren tot na twee uur 's nachts geopend hebben. In de APV staat dat tijdstip als sluitingstijd genoemd en langere openstelling op 1 januari werd dus jaren oogluikend toegestaan. Van de Velde overweegt er nu officieel beleid van te maken.

Dat blijkt allemaal uit vragen van Anco Fase van de VVD. Die stelde ze naar aanleiding van de berichtgeving dat horecauitbaters in aanloop naar de nieuwjaarsnacht een brief hadden gekregen. Daarin stond dat ze hun café om twee uur 's nachts op slot moesten doen.

Belangrijk

Het bestuur van lokale afdeling Koninklijke Horeca Nederland greep in en daarmee was een lange nieuwjaarsnacht in Thoolse kroegen gered. Een goede zaak wat de VVD betreft. ,,Al decennialang is de nacht van oud op nieuw een van de gezelligste samenkomsten voor een behoorlijk deel van de inwoners, honderden mensen wensen elkaar het allerbeste voor het nieuw jaar en hebben samen een gezellige nacht. Dit begint pas na half één." Volgens Fase is mensen om twee uur allemaal tegelijk op straat zetten juist vragen om moeilijkheden.

Tot vijf uur

De burgemeester vernam onder andere via aankondigingen van horecaondernemers dat ze van plan waren om feestjes te houden die tot vijf uur in de ochtend zouden duren. Ze stuurde hen een brief. Ze verwees daarin naar de APV waarin staat dat cafés om twee uur dicht moeten.

Er is geen uitzondering voor de nieuwjaarsnacht opgenomen in die verordening. ,,Dat wordt blijkbaar al jaren gedoogd. Daar was ik niet van op de hoogte", antwoordt de burgemeester aan raadslid Fase. Ze overweegt van deze gedoogsituatie beleid te maken. ,,Uitgangspunt is dat hulpdiensten, politie en gemeente weten welke bedrijven open zijn. Hiervoor zal ik overleg plegen met de afdeling Tholen van Horeca Nederland."

Meer berichten