Logo eendrachtbode.nl
v.l.n.r. Martin Fondse, Maurits Fondse, Ties Mellema.
v.l.n.r. Martin Fondse, Maurits Fondse, Ties Mellema.

Mellema en broers Fondse brengen ode aan Tholen met Concordia

Drie in Tholen geboren muzikanten die (inter)nationaal furore hebben gemaakt, komen zaterdag 25 mei voor een concert met harmonie Concordia naar Meulvliet in Tholen. Ties Mellema en de broers Martin en Maurits Fondse hebben speciaal werken gemaakt voor die avond met de titel Roots. En het draait niet enkel om de muziek: er wordt geld opgehaald voor stichting Stavoord6. De heren geven overdag workshops op verschillende plaatsen.

Ties Mellema: ,,Het wordt te gek. Heel bijzonder." De 43-jarige saxofonist is de link met Concordia en de stichting Stavoord6. Marcel Hartendorp zwaaide meer dan dertig jaar geleden al met het dirigeerstokje toen Mellema nog maar een jongetje was. ,,Ik heb warme herinneringen aan Concordia. Ik leerde er syncopes spelen en het zogeheten napik voor saxofoons in marsmuziek. Het was moeilijk, maar week na week herhalen heeft geholpen." De opbrengst van het concert gaat naar de lokale stichting Stavoord6. Die gaat een huisje op het chaletpark in Sint-Annaland inrichten als vakantiehuis voor mensen met een slechte levensverwachting. ,,Ik ben niet terminaal ziek, maar ben wel drie jaar eruit geweest door mijn ziekte. Ik vind dat die plek er moet komen en wil erbij helpen om die vorm te geven."

Kanker

In 2015 werd de ziekte van Hodgkin bij Mellema gediagnosticeerd. Het is een vorm van lymfeklierkanker. Hij onderging chemokuren en genas voorlopig. In oktober 2016 organiseerde hij een benefietconcert in Amsterdam. ,,Maar helaas kwam in 2017 de kanker terug." Opnieuw kreeg hij chemokuren. Hij is schoon verklaard, maar is nog wel degelijk in het revalidatieproces. ,,Ik heb een stamceltransplantatie gehad, mijn immuunsysteem was helemaal weg."

Lokaal

Tijdens zijn tweede behandeling in 2017 werd Mellema al gevraagd om een optreden te geven op de Thoolse Ondernemersavond. Dat kon toen vanzelfsprekend niet doorgaan, maar de contacten bleven. ,,Het leek me leuk om weer een benefietconcert te organiseren, maar dan lokaal en met meer mensen. Daarom is het samen met Concordia en Martin en Maurits. Dat zijn goede vrienden en die komen tenslotte ook van Tholen." Behalve de muzikanten tekenen mensen van Concordia, Stavoord6 en Jack Westdorp uit Sint-Annaland voor de organisatie. Westdorp nodigde Mellema destijds uit voor de Ondernemersavond.

Dulfer

Mellema en de broers Fondse zijn gerust de succesvolste muzikanten met Thoolse wortels te noemen. Ze treden op in binnen en buitenland. In iconische zalen en met beroemde mensen. Met enige regelmaat zijn ze op radio en televisie. Ook wonnen ze ieder verschillende prijzen. Mellema werkte onder andere met Hans Dulfer, Martin Fondse (52) met Eric Vloeimans en Maurits (48) met Freek de Jonge. Het is maar een greep uit de Nederlandse namen waar ze mee samenwerkten. Ook internationaal hebben ze furore gemaakt. Waar Ties en Martin zich vooral op concertmuziek richten, zit Maurits ook in de musicalhoek. Martin heeft zich in de loop van de jaren ook als dirigent en componist ontpopt. Hij heeft speciaal voor de avond in mei muziekstukken gearrangeerd om met Concordia te spelen.

Workshops

Ties Mellema en Marcel Hartendorp geven zaterdagochtend een saxofoonworkshop in de Kunstkamer in Scherpenisse. De les is gericht op muzikanten van Thoolse muziekvereniging en vanaf het B-niveau. Marcel neemt oude saxofoons mee (19e en 20e eeuw). De heren geven tekst en uitleg over het instrument en leren over techniek. Ook is er aandacht voor het werk dat ze 's avonds spelen. Deze workshop duurt van tien uur 's ochtends tot één uur. Een deel van de kaartprijs gaat naar het goede doel. Hetzelfde geldt voor de kaartjes voor de workshop van Martin Fondse. Die is voor alle Thoolse muzikanten van alle niveaus in de grote zaal in Meulvliet en duurt van twee uur tot half vijf. Het resultaat wordt ook meegenomen in de voorstelling van 's avonds. De muzikanten worden via de muziekverenigingen uitgenodigd. Wie zich anders wil aanmelden kan dat doen via Jack Westdorp info@jackwestdorp.nl.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 18 april. 

Meer berichten