Logo eendrachtbode.nl

Acht aanmeldingen na wervingsdag brandweer Tholen

Door de wervingsdag van de brandweer in Tholen zijn in elk geval acht personen enthousiast geworden om zich aan te sluiten bij de blusgroep en duikploeg. Twee hebben zich specifiek voor de boot aangemeld. Ploegleider Peter Schoneveld is erg blij met deze oogst. Rick Molenaar meldde zich twee jaar geleden na een bezoek van de wervingsdag aan. ,,Dat je slachtoffers bij hun geliefden kan brengen, geeft rust."

Diverse korpsen van het eiland hebben zaterdag hun bijdrage geleverd aan het programma. Bij de brandweerpost in Tholen staan diverse brandweerauto's en ander materieel. De duikploeg geeft demonstraties en de blusgroep laat bijvoorbeeld zien hoe ze een slachtoffer met beknelling uit een auto bevrijdt. Veel ouders nemen hun kinderen mee om het werk van de spuitgasten te aanschouwen. ,,Alle spullen zijn betaald met geld van de gemeenschap", zegt ploegleider Peter Schoneveld. ,,Op een dag als deze kunnen we laten zien wat we daarmee doen. Dat we investeren in de veiligheid van iedereen."

26 vrijwilligers 

De naam van de wervingsdag zegt al genoeg. De brandweer van Tholen kan best wat nieuwe manschappen gebruiken. Momenteel telt de groep 26 vrijwilligers, vertelt Schoneveld. Dat aantal is op zichzelf goed, maar zou met het oog op de oudere vrijwilligers wel hoger mogen liggen, zegt hij. De ouderen gaan op termijn weg en er moet nieuwe aanvoer zijn.

Niet altijd leuk

Met nog een paar uurtjes open dag te gaan zijn er zeven aanmeldingen. Vier voor de blusploeg, drie voor de duikploeg en twee voor op de brandweerboot. Schoneveld is daar erg tevreden mee. ,,Dat was echt niet m'n verwachting. Je hoopt op aanmeldingen, maar hoe veel het er worden, weet je natuurlijk nooit." Hij houdt gelijk een slag om de arm. ,,Een aanmelding is niet meteen een nieuw lid. Je krijgt een keuring en gesprekken om af te tasten of iemand wel geschikt is en binnen de groep past. Het brandweervak is niet altijd leuk. Dat komt ook aan de orde in die gesprekken." Dan volgt de opleiding die zo'n twee jaar in beslag neemt.

Doden

Rick Molenaar uit Oud-Vossemeer heeft zich door een bezoek aan de wervingsdag van twee jaar geleden aangemeld. In maart heeft hij zijn opleiding tot brandweerduiker voltooid. ,,Ik wist op voorhand eigenlijk wel dat ik me zou aanmelden", vertelt hij. De afgelopen jaren ging hij al mee bij uitrukken van de brandweer van Tholen. Daar zaten al twee incidenten bij met dodelijke afloop. De eerste keer in 2017 bij Oud-Vossemeer en de tweede keer bij de Krammersluizen. ,,Dat was steeds best heftig. Dat blijft je wel bij. Als je voorbij die plekken rijdt, denk je er steeds aan. Dat je de slachtoffers bij hun geliefden kan brengen, geeft daarentegen rust", vertelt de twintiger.

Meer berichten