Logo eendrachtbode.nl

Jaco Heijboer voelt zich vóór alles een echte Zeeuw

Jaco Heijboer heeft het prima naar zijn zin in Sint-Annaland met zijn vrouw en drie dochtertjes. Ook zijn kinder- en jeugdjaren in Tholen bevielen hem goed. Het liefst verkeert Jaco in de buitenlucht en hij houdt van actie. Dat heeft hij vele keren meegemaakt in zijn carrière als politieman in Rotterdam.

Eigenlijk wilde Jaco heel graag sportleraar worden. Maar toen puntje bij paaltje kwam, koos hij toch voor de politie. ,,Ik had geen zin om de rest van mijn leven tussen vier muren te zitten. Het liefst ben ik buiten en bij het water. Daarom solliciteerde ik bij het korps in Rotterdam-Zuid in de zogenaamde Tarwewijk." Jaco werd aangenomen en kreeg in Rotterdam een opleiding van drie jaar: steeds drie maanden theorie, drie maanden praktijk. ,,Het was een enorme cultuurschok voor me. Van het rustige en lieflijke Tholen naar het bruisende leven met allerlei culturen in Rotterdam." Hij kwam in aanraking met veel geweld en agressie, zowel buiten op straat als binnen in de huizen. Toch trok het avontuurlijke leven hem en ging hij altijd met veel plezier naar zijn werk. Hij zag in zijn omgeving dat het niet iedereen lukte om agent te worden. ,,Sommigen zijn er gewoon op afgeknapt, maar dat heb ik gelukkig nooit gehad. Ik kon altijd weer lekker slapen." De begeleiding vond hij prima en na drie jaar was hij politieagent. Hij kon kiezen uit drie opties, lacht hij: zuid, zuid en nog eens zuid. Dat was dus geen moeilijke keuze en Jaco werd er na vijf jaar hoofdagent.

Feyenoord tegen Polen

Jaco gaf zich ook op voor de Mobiele Eenheid. Hij kreeg een opleiding van vijf weken in Ossendrecht. ,,Het voornaamste wat je dan leert, is het werken in groepsverband. Alleen met elkaar kun je iets beginnen tegen een grote groep mensen die gewelddadig is." Hoewel Jaco nooit overwogen heeft ermee te stoppen, heeft hij zich in al die jaren toch wel een keer afgevraagd waar hij nu eigenlijk mee bezig was. ,,We moesten optreden in een rel tussen Feyenoord- supporters en aanhangers van de één of andere Poolse voetbalclub. De bakstenen vlogen om mijn oren, overal zag ik paarden en alleen maar woede en agressie." Het bleef gelukkig bij die ene keer en Jaco ging vervolgens deel uitmaken van een interventieteam, waarbij hij met zijn collega's optrad in de hele regio van Rotterdam-Rijnmond. Dit team is gespecialiseerd in invallen en achtervolgen van verdachten. Het gaat daarbij vooral om drugshandel. Jaco deed dit vier jaar en moest toen stoppen wegens, in politietermen, afbreukrisico. Dat betekent dat je lange tijd met (te) veel geweld te maken krijgt.

Meer berichten