Logo eendrachtbode.nl

Marc Polderman uit Stavenisse is helemaal gek van molens

Als klein jongetje was Marc Polderman uit Stavenisse al helemaal gek van molens. ,,Mijn droom was om van mijn hobby mijn werk te maken en dat is gelukt." Marc werkt bij de Kinderdijkse molens en sinds een paar weken woont hij zelfs in een molen.

Marc was nog maar twee jaar oud toen hij zijn liefde voor molens ontdekte. ,,Waar dat vandaan komt? Geen idee. Niet van mijn vader, niet van mijn broer, ik ben de enige in de familie met een molentik." Toen hij zeven was, hielp hij al bij vrijwillig molenaar Gatse de Moed in de molen van Stavenisse. ,,Ik ben begonnen met een bezem en later leerde ik steeds meer bij. Ik heb ook een opleiding gevolgd en mijn molenaarsdiploma gehaald."

Voor de meeste molenaars is het werk in een molen een hobby, die uitgeoefend wordt naast een baan. ,,Ik realiseer me heel goed dat ik een van de weinige molenaars ben, die hiermee zijn brood kan verdienen", zegt Marc. Drie jaar geleden zag hij op internet een vacature voorbij komen van Werelderfgoed Kinderdijk in Alblasserdam. Hij solliciteerde en kreeg de baan. Hij staat bij de twee museummolens: Nederwaard en Blokweer. ,,In de winter ben ik vooral bezig met het onderhoud van de molens en het terrein. Verder leiden we ook schoolklassen rond", vertelt hij. ,,In de zomer zijn we vooral heel druk met allerlei bezoekers. Het kan echt superdruk zijn, soms komen er wel duizend bezoekers per dag."

Wonen in een molen

En is Marc klaar met werken, dan gaat hij naar… een molen. ,,Haha, dat klopt. Sinds drie weken woon ik in de Oostmolen in Gorinchem. Ik stond al jaren op de wachtlijst bij molenstichting Simav. En nu kwam deze molen dus vrij voor bewoning." Hij is dolblij met zijn nieuwe woning. ,,Zo bijzonder: ik woon én werk in mijn passie."

Lees er meer over in de Eendrachtbode van 13 februari.

Meer berichten