Afbeelding

Drie wisenten losgelaten in slikken bij Sint Philipsland

Heel voorzichtig stapten de drie wisenten (Europese bizons) vanmiddag de slikken tussen De Heen en Sint Philipsland in. Zij zijn vandaag (maandag 17 februari) van natuurpark Lelystad naar Zeeland vervoerd en hier losgelaten. 

De wisenten zijn hierheen gehaald door Het Zeeuwse Landschap om twee redenen: als 'grote grazer' helpen ze, samen met konikpaarden en rode geuzen (runderen) om het gebied op natuurlijke wijze open en gevarieerd te houden. Daarnaast wil Het Zeeuwse Landschap ruimte bieden voor deze zeldzame dieren, om zo een bijdrage te leveren aan de instandhouding van de soort.

De dieren werden door een flink gezelschap ontvangen: mensen van natuurverenigingen en journalisten wachtten hen op. Nog heel voorzichtig kwamen de wisents de aanhanger uit, om daarna langzaam uit het gezicht te verdwijnen, de slikken in. Later in het jaar zullen er nog circa 8 dieren bijkomen uit de Maashorst. De wisenten krijgen alle tijd om aan elkaar te wennen en het gebied te verkennen. De eerste tijd zullen ze in een wengebied staan, dat is afgesloten voor publiek. De rest van het natuurgebied is dan nog wel open voor publiek. Later in het jaar mogen de dieren het gehele natuurgebied gaan verkennen.  Het Zeeuwse Landschap zal de komende tijd wel excursies naar de wisenten organiseren.

De wisenten, rode geuzen en koniks zijn eigendom van stichting FREE nature.

Lees er meer over in de Eendrachtbode van 20 februari.

Afbeelding