Afbeelding

Fontein op plein Stavenisse gaat weer spuiten

De fontein op het Van der Lek de Clerqplein in Stavenisse spuit vanaf 5 mei weer. De gemeente stelt 24.000 euro beschikbaar om het werk gedaan te krijgen. Wethouder Jan Harmsen doneert de opbrengst van een inzamelactie bij zijn afscheid ook aan dit project.

Leen Roozemond en Rien Hoek zijn verguld met de bijdrage van de gemeente. Met name Rien maakt zich al langer sterk voor het opknappen van de fontein die in 1955 als herinnering aan de Watersnoodramp is geplaatst op het centrale plein in Stavenisse. ,,Ik weet nog hoe ik als zesjarig jongetje in de Voorstraat het water zag staan”, vertelt hij. Leen Roozemond, van het aannemersbedrijf, is erbij betrokken voor het beschikbaar stellen van materialen en hulp bij de vernieuwing. 

Boompjes

De fontein heeft sinds 2003 in elk geval geen straal meer gegeven. De nieuwe gemeente Tholen vond het bij de laatste gemeentelijke herindeling eigenlijk al een te grote verspilling om de bron voortdurend te laten spuiten. Rien Hoek kan zich nog herinneren dat bij het 400-jarig bestaan van Stavenisse de fontein nog in volle glorie gewerkt heeft. Aan de fontein zelf kan niet eens veel gedaan worden. De hoop met stenen leent zich niet voor verplaatsing. Belangrijkste aanpassing is dat er een bak voor een kuub water onder de fontein komt en dat het water wordt rondgepompt. ,,Is er water nodig, dan wordt dat aangevuld via een leiding”, zegt Roozemond. De fontein krijgt ook lampjes. Er staan al bankjes en bosjes rondom de fontein, maar die worden vernieuwd. Boompjes moeten voor schaduw zorgen voor fietsers die er rusten. ,,Fietsers rusten nu bij het veer, we zouden ze hiermee naar het plein moeten halen.” Rien beaamt dat zo’n plek aan het water lastig te beconcurreren valt. ,,Maar er rusten nu al wel eens mensen op de bankjes. Dat zullen ze straks zeker doen”, vertelt Roozemond.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 27 februari.