Logo eendrachtbode.nl
Foto: Vader Machiel van Wijk en zijn zoon Reilley hebben een grote knuffelbeer in hun voortuin in Sint Philipsland staan.

Tholenaren jagen graag op beren in kozijnen

Het is misschien opgevallen dat er bij sommige huizen beren in de raamlijst staan. Die zijn voor berenjacht, een spelletje bedacht om in deze coronatijd een wandeling voor kinderen wat extra’s te geven. Honderden huishoudens doen mee. Een landelijke online ‘berenkaart’ is door vele bezoekers onbereikbaar dus ontstaan er lokale initiatieven. Ook in Tholen.

De berenjacht is naar verluid over komen waaien vanuit België. Tegenwoordig kennen dit soort spelletjes door de vluchtigheid van sociale media eigenlijk geen grenzen meer. Het prentenboek ‘We gaan op berenjacht’, geschreven in 1995 door Michael Rosen en Helen Oxenbury, diende als inspiratie. Met de beren zijn allerlei spelletjes te verzinnen. Er is bijvoorbeeld een berenbingokaart. Zo kun je beren met verschillende haarkleuren of kleding afstrepen.

Facebookpagina

Het idee is dat mensen hun beer aanmelden via Google Maps. Doordat heel veel mensen dat hebben gedaan, is die landelijke online pagina niet goed meer bereikbaar. Mensen pakken dat nu lokaal op. Voor Tholen en Sint Philipsland is er ook een ’Berenjacht voor stad Tholen’-facebookpagina. Mensen kunnen daar hun beer aanmelden. Hoewel dat in eerste instantie alleen bedoeld was voor het stadje, kwamen er allerlei aanmeldingen uit andere dorpen. De naam aanpassen gaat niet meer eenvoudig.

Meer berichten