Afbeelding
Foto: v.l.n.r. Mark Bierens, Mirjana Schaap en Juan Gordeijns.

’Bedrijven op industrieterrein Tholen kunnen energie delen’

De nieuwe stichting Renewable Energy Community Tholen (REC) wil ervoor zorgen dat alle bedrijven op de industrieterreinen bij Tholen verduurzamen. Doel is om niet alleen energieneutraal te worden, maar ook om overtollige energie op te slaan en met elkaar te delen. ,,Je kan het zien als één groot huishouden”, zegt Juan Gordeijns, directeur bij U-Tube Systems.   

Het project loopt eigenlijk al twee jaar en is begonnen op de Slabbecoornpolder. Uit een eerder verrichte studie bleek dat wanneer alle bedrijven zonnepanelen op hun daken leggen, er veel slagen gemaakt kunnen worden. Op dat bedrijventerrein wil tachtig procent van de bedrijven zich bovendien aansluiten. Een deelname van zestig procent van de bedrijven is vereist om te kunnen beginnen, zo is berekend.

Een nieuwe stap is Welgelegen. De stichting REC heeft onlangs 30.000 euro subsidie van de provincie gekregen om ondernemers van dat industrieterrein te overtuigen om mee te doen. Op 1 september houdt REC een bijeenkomst voor bedrijven op Welgelegen in de hoop dan zoveel mogelijk managers en directeuren te overtuigen van het project. Een bijeenkomst in maart ging door corona niet door.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 9 juli.