Afbeelding

Column Ahmad Resh: ’Een rooskleurige toekomst was voor ons bevestigd’

Ahmad Resh is een kersverse inwoner van Scherpenisse en verhuisde met zijn gezin uit Noord-Irak naar hier. Hij werkt als onder andere als scenarist voor Donald Duck, schrijven en lezen zijn ook zijn hobby’s. In deze tweewekelijkse column vertelt hij hoe hij het als nieuwkomer ervaart om op Tholen te wonen.

Het bordje met ‘Welkom in Zeeland’ was het eerste wat ik zag, voordat de bus Brabants grondgebied achter zich liet. Hoewel ik nog niet zeker wist of ik wel werkelijk in Nederlands twaalfde provincie zou komen te wonen, voelde de Thoolse brug als een letterlijke oversteek naar een nieuw leven. 

Noord-Irak

Na vier jaar in Noord-Irak gewerkt te hebben, zocht ik bij terugkomst tevergeefs naar een woning in of rondom Rotterdam. Niet dat ik daar graag kom, maar mijn ouders wonen tegenwoordig in Capelle aan den IJssel en ik ben graag bij ze in de buurt. Anders was ik wel teruggegaan naar mijn dorp, De Wijk, in Drenthe. 

Spuidamstraat

Genoodzaakt als ik was, breidde ik mijn zoekgebied steeds meer uit, totdat ik stuitte op een karakteristiek huisje in Scherpenisse. Bij de bushalte van de Spuidamstraat aangekomen, liep ik wat onwennig door de pittoreske straten. Was ik nou in een schilderij beland? Het leek er wel op Zuid- Limburg. En daarmee dus op België en Frankrijk. Alles behalve het vertrouwde Nederland, wat voor mij gelijk stond aan Drenthe. De straten waren zo goed als uitgestorven.

Gezin  

Ik vroeg me af of wij hier als gezin wel welkom zouden zijn. Vraag me niet waarom, maar het leek me niet. Toch besloot ik de proef op de som te nemen. Ik was immers dringend op zoek naar woonruimte. Mijn gevoel liet ik daarom niet regeren over mijn lot. Toen het eerste het beste kind langsliep, sloeg ik mijn slag. Reacties van kinderen zijn representatief voor maatschappijen, is mijn ervaring. Hoi, zei ik. Hoi, reageerde het kind zonder enig gemor. Hij keek met belangstelling naar mijn zoon, Ibke. Ikzelf keek tevreden. Een rooskleurige toekomst was zojuist voor mij en mijn gezin bevestigd. Nu was het tijd om het huis te bezichtigen.

Lees de hele column van Ahmad Resh in de Eendrachtbode van 19 november.